Home   /    Blog

UX webdesign: wat is het en hoe werkt het?

User Experience, de term vliegt je dagelijks rond de oren wanneer we het over webdesign hebben. Maar wat bedoelen we er nu mee? En hoe kan jij dit toepassen?

Wat bedoelen we met UX webdesign?

UX webdesign is het grote broertje van gewoon webdesign. De UX designer gaat vele stappen verder dan enkel het bouwen van een grafisch aantrekkelijke website. Je kan UX design het beste omschrijven als een volledig proces waarbij de focus in alle stappen ligt op de gebruikerservaring van de bezoeker.

In 5 stappen naar de ultieme user experience

Vaak worden de termen UX (user experience) en UI (user interface) door elkaar gebruikt. UI maakt deel uit van de volledige user experience en gaat vooral over het fysieke design. Welk lettertype of kleur je kiest zijn hiervan goede voorbeelden. UX webdesign gaat echter veel verder. Algemeen stellen we dat je tijdens het UX webdesign proces de volgende 5 stappen doorloopt.

Bepaal je objectieven

De eerste fase is meteen de belangrijkste. Tijdens dit proces ga je voornamelijk je klant bevragen. Je wil immers te weten komen wat die klant nu precies zoekt of wenst. Het antwoord op deze vragen laat je toe om af te toetsen of je doelen realistisch zijn en of de opzet van je UX project voldoende waarde heeft.

Ga op onderzoek

Afhankelijk van het onderwerp kan dit onderzoek veel of weinig tijd in beslag nemen. Uiteraard doe je best de nodige research naar de mogelijk concurrentie maar vergeet ook niet voldoende tijd uit te trekken voor het opstellen van je buyer persona’s. Dit zijn fictieve personen die elk andere kenmerken hebben maar deel uitmaken van jouw doelgroep.

User research proces en mapping van personas in ux design sprint


Creëer een mock-up

Nu je weet wat jij wil vertellen en wat de bezoeker wil vinden, kan je aan de slag. Om onnodige designaanpassingen te vermijden, gaan we van start met een mock-up. Dit is een snelle manier om je website uit te bouwen zonder dat alle punten en komma’s reeds in orde zijn. De bedoeling is om de meest belangrijke features high level uit te werken zodat je reeds een goed beeld krijgt van het uiteindelijke resultaat.

Aanmaak van een wireframe

Testen maar!

Je mock-up is klaar. Nu komt het belangrijkste werk voor je klant: de testfase. Dit kan door verschillende personen in de organisatie gebeuren. Hou er wel rekening mee dat je een website best door minstens 5 verschillende mensen laat doortesten. Heb je daarvoor niet voldoende tijd of mankracht? Dan bestaan er tal van tools die dit werk voor jou deels kunnen automatiseren.

Last but not least: start met ontwikkelen

Nu je het volledige proces hebt doorlopen kan je van start met de uiteindelijke ontwikkeling van je UX website. Dit kan je uiteraard zelf doen, maar UX webdesign blijft toch wel écht specialisten werk.

Bovendien zorgt een specialist ter zake zoals Easybranding ervoor dat er voldoende feedback wordt verzameld tijdens het volledige traject. Zo ben je er zeker van dat je over de informatie beschikt en dus nog gerichter keuzes kan maken op maat van jouw doelgroep.

Ontwikkeling van een UX website

Over UX specialisten en hun vakgebied

We schreven het al eerder, UX is een vakgebied apart. In deze niche sector onderscheiden we 3 rollen, elk met hun eigen specifieke taken.

  • UX-Researcher: deze persoon zal vooral betrokken zijn bij het begin van jouw project. Met een analytische blik verzamelt de researcher alle gegevens over jouw doelgroep.
  • UX-Designer: deze creatieveling zorgt voor een verbazende lay-out en kristalheldere website structuur.
  • UX-Strategist: zorgt voornamelijk voor het management van je volledige project en stuurt hierbij de andere 2 rollen aan.

Droom jij ook van een UX webdesign op maat?

Bij Easybranding pakken we niet alleen websites maar élk digitaal project aan met een UX insteek. Kom eens luisteren wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen. 

Hulp nodig bij het opbouwen van jouw identiteit?
Wij begeleiden je graag van A tot Z.

Nieuws

Easybranding werd overgenomen

Easybranding was ‘born to brand’. Al krijg je vanaf nu ‘a brand new feeling’. Op 1 juni 2022 werden alle activiteiten van Easybranding overgenomen door Hummingbirds uit Kortrijk.

Lees nieuwsbericht